Preview

Медицина және экология

Кеңейтілген іздеу

Студент жастардың тағамдық артықшылықтарын талдау

Толық мәтін:

Аннотация

Мақалада Қарағандының түрлі жоғары оқу орындарының студенттеріне сауалнама нәтижелері ұсынылған. Сауалнамаға қатысқандар арасында талғамға талдау жасалды. Тәтті тағамдарға, ет пен жемістерге қатысты жоғары артықшылықтар анықталды. Қыздарда тәттілерге, ал жас жігіттерде ет пен ет өнімдеріне деген ерекше талғампаздық көрсетілген. Респонденттердің «зиянды» тамақтану әдеттері тамаққа артық мөлшерде тұз қосу және қантты шамадан тыс тұтыну түрінде анықталған. Респонденттердің балық пен сүтке деген теріс көзқарастары анықталды.

Автор туралы

С. И. Рогова
Қарағанды медицина университеті
Қазақстан

Қоғамдық денсаулық мектебі

Қарағанды



Әдебиет тізімі

1. Артериальная гипертензия и потребление соли: вклад в ремоделирование сердца / М.М. Парастаева, О.Н. Береснева, Г.Т. Иванова и др. //Нефрология. - 2016. - № 5 (20). - С. 97-105

2. Артюнина, Г. П. Основы медицинских знаний и здорового образа жизни: учебное пособие/Г.П. Артюнина. - Москва: Издательство: Академический Проект, 2020. - 766 с.

3. Гаус, О.В. Пищевые привычки в молодости как пусковой фактор для развития СРК-подобных симптомов / О.В. Гаус, М.А. Ливзан, Д.В. Турчанинов, Д.В. Попелло // Экспериментальная и клиническая гастроэнтерология. - 2020. - № 10. – С. 4-10. - Режим доступа: https://doi.org/10.31146/1682-8658-ecg-182-10-39-45

4. Гигиеническая оценка образа жизни учащейся молодежи в современных условиях/ В.Д. Кузнецов, Ю.Н. Зубцов, С.П. Терехин, М.Г. Калишев //Медицина и экология. – 2017. - № 3. – С. 78-83

5. Гиззатова, А.И. Уровень жизни и качество питания населения Республики Казахстан / А.И. Гиззатова, С.М. Есенгалиева, Д.Б. Абулкасова, А.Ж. Султангужиева //Вестник Алтайской академии экономики и права. – 2021. - № 5(2). – С. 151-157.

6. Гордеева, А.Р. Чрезмерное употребление сахара как фактор развития ишемической болезни сердца / А.Р. Гордеева. // Постулат. 2021. - № 12 (74). Режим доступа: www.epostulat.ru

7. Девришов, Р.Д. Гигиеническая оценка режима дня и питания студентов медицинского университета/ Р.Д. Девришов, Л.А. Даулетова, М.Г. Гелачев // Международный научно-исследовательский журнал. - 2021. - № 12(114). - С. 156-160

8. Диетология / Под ред. А.Ю. Барановский – Изд.5-е, перераб. и доп. - Серия «Спутник врача» - СПб.: Питер, 2017. - 1104 с.

9. Дюбкова-Жерносек, Т.П. Пищевые предпочтения студентов с позиций риска развития атеросклеротических сердечно-сосудистых заболеваний/ Т.П. Дюбкова-Жерносек //Синергия. - 2018. - № 3. - С. 7-13.

10. Майкенова, А.М. Анализ влияния режима питания на возникновение гастропатологии у студентов вузов Казахстана/ А.М. Майкенова, Ф.Е. Рустамова //Вестник Казахского национального медицинского университета. - 2021. - № 4. - С. 19-25

11. Международное агентство по изучению рака дает оценку употребления красного мяса и мясной продукции. Режим доступа: https://apps.who.int/mediacentre/news/releases/2015/cancerred-meat/ru/index.html

12. Москвичева, М. Питание как фактор риска развития неинфекционных заболеваний/ М. Москвичева, О. Сопова //Врач. -2017. - № 7. - С. 81-83.

13. Обработанное мясо и раковые заболевания. Режим доступа: https://www.health.gov.il/Russian/Subjects/FoodAndNutrition/Nutrition/diseases/Pages/MeatAndCancer.aspx

14. Социологический анализ мнения населения Республики Казахстан по вопросам ожирения и избыточного веса тела/ С.А. Палевская, В.С. Нечаев, А.Т. Касымжанова, А.В. Мокляченко //Уральский медицинский журнал. - 2019. - № 14(182). - С.100-109.

15. Alderman, MH. Salt, blood pressure, and human health. / MH. Alderman // Hypertension. – 2000. - № 36(5). – С. 890-893. - Режим доступа: https://doi.org/10.1161/01.hyp.36.5.890

16. Assessment of Students Nutritional Consumer Preferences and Behavior / K.E. Amreyeva, K.R. Abdikadirova, K.R. Ayaulym et al. // Open Access Macedonian Journal of Medical Sciences. - 2021. - Режим доступа: https://doi.org/10.3889/oamjms.2021.7408

17. Fish Consumption and Coronary Heart Disease: A Meta-Analysis / Bо Zhang, Kе Xiong, Jing Cai, Aiguo Ma // Nutrients. - 2020. - № 12(8). – С. 2278. - Режим доступа: https://doi:10.3390/nu12082278

18. Guyenet, S.J. Impact of Whole, Fresh Fruit Consumption on Energy Intake and Adiposity: A Systematic Review / S.J. Guyenet // Front Nutr. - 2019. - Режим доступа: https://doi:10.3389/fnut.2019.00066

19. Kozhakhmetova, G. Proper nutrition for a healthy lifestyle of the population of the republic of Kazakhstan / G. Kozhakhmetova, O. Lashkareva // Problems of AgriMarket. - 2020. - № 3. С. 102-108. - Режим доступа: https://doi.org/10.46666/2020.2708-9991.12

20. Moores, C.J. Systematic Review of the Effect on Caries of Sugars Intake: Ten-Year Update / C.J. Moores, SAM. Kelly, P.J. Moynihan //J Dent Res. - 2022. - № 101(9). - С. 1034-1045. Режим доступа: 10.1177/00220345221082918

21. Perry, IJ. Dietary salt intake and cerebrovascular damage / IJ. Perry. - Nutr Metab Cardiovasc Dis. – 2000. - № 10(4). - 229-С. 235.

22. Science-Driven Nutritional Interventions for the Prevention and Treatment of Cancer. /L. Montégut, R. Cabo, Z.Laurence, K. Guido // Cancer Discovery. – 2022. - № 12 (10). - С. - 2258-2279. Режим доступа: https://doi.org/10.1158/2159-8290


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Рогова С.И. Студент жастардың тағамдық артықшылықтарын талдау. Медицина және экология. 2022;(2):28-31.

For citation:


Rogova S.I. Analysis of food preferences of students. Medicine and ecology. 2022;(2):28-31. (In Russ.)

Қараулар: 341


ISSN 2305-6045 (Print)
ISSN 2305-6053 (Online)