Preview

Medicine and ecology

Advanced search

COMPETENCE OF DOCTORS OF GENERAL PRACTICE IN ISSUES OF MEDICINAL AND PREVENTIVE NUTRITION

Abstract

Much attention is paid to improving health care for the population, especially to improve the effectiveness of primary care physicians. General practitioners, along with the treatment process, mainly conduct preventive activities. The main factor in the development of chronic diseases is lifestyle and nutrition. This article focuses attention on the need to improve the competence of general practitioners in the areas of curative and preventive nutrition.

About the Authors

Ye. K. Kuandykov
South Kazakhstan medical academy
Kazakhstan


V. K. Makhatovd
South Kazakhstan medical academy
Kazakhstan


R. K. Kuandykova
Kh. A. YassawiInternational Kazakh-Turkish university
Kazakhstan


L. V. Akhmetova
Kh. A. YassawiInternational Kazakh-Turkish university
Kazakhstan


A. M. Abdiyeva
Kh. A. YassawiInternational Kazakh-Turkish university
Kazakhstan


References

1. Агаларова Л. С. Объем и характер амбулаторно-поликлинической помощи, оказываемой врачами общей практики сельскому населению /Л. С. Агаларова, Р. С. Гаджиев, А. Р. Эфендиев //Инновации в образовании и медицине. - Махачкала, 2016. - С. 264-265.

2. Григорьева Е. И. Современные аспекты профилактики профессиональных заболеваний у врачей-стоматологов /Е. И. Григорьева, А. А. Потапенко, И. В. Борискова //Матер. V между-нар. студенческая электронная научная конференция. - 2013.

3. Каде А. Х. Инновации в подготовке ВОП /А. Х. Каде, С. А. Занин //International journal of experimental education. - 2013. - №4. - С. 119-121.

4. Клименко В. Г.Основные положения патогенетического биорегуляционного подхода в общей терапевтической практике // Биологическая терапия. - 2013. - №1. - С. 8.

5. Погожева А. В. Современные взгляды на лечебное питание /А. В. Погожева, Б. С. Каганов //Клинич. медицина. - 2009. -№1.- С. 4-12.

6. Трубина И. А. Алгоритмизация проектирования продуктов питания функциональной направленности /И. А. Трубина, С. Н. Шлыков, В. В. Садовой //Вестн. АПК Ставрополья. -2013. - №4(12). - С. 62.

7. Тутельян В. А. Анализ нормативнометодической базы по организации лечебного питания в медицинских организациях РФ /В. А. Тутельян, Х. Х. Шарафетдинов, А. В. Погожева //Вопр. питания. - 2013. - №3. - С. 19-29.

8. Шадрин О. Г. Педиатрическая гастроэнтерология и нутрициология: проблемы и перспективы /О. Г. Шадрин, О. Ю. Белоусова //Pediatric Gastroenterology. - 2015. - №62. - С. 9-12.


Review

For citations:


Kuandykov Ye.K., Makhatovd V.K., Kuandykova R.K., Akhmetova L.V., Abdiyeva A.M. COMPETENCE OF DOCTORS OF GENERAL PRACTICE IN ISSUES OF MEDICINAL AND PREVENTIVE NUTRITION. Medicine and ecology. 2018;(2):90-92. (In Russ.)

Views: 198


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2305-6045 (Print)
ISSN 2305-6053 (Online)